Kalvslund Kirke 1694 stolestadestrid

Skift til: navigering, søgning
Fredagen den 7. september anno 1694.

Herredsfogeden Asmus Röpstorff af Vimtrup, otte mænd: Jens Mortensen og Hans Andersen af Hjortlund, Jens Jensen og Niels Pedersen af Villebøl, Rasmus Jürgensen af Villebøl, Jep Pedersen af Villebøl, Niels Pedersen Lund og Lauritz Sørensen af Hjortvad, for retten fremkom på kongelig majestæts ridefogeds hr. Joachim WachatiusRøddinggård hans vegne, vel agt Jacob Hansen af Brøstrup og efter fuldmagt givelse, dateret Røddinggård d. 31. august nærværende år, og begærede de indstævnede vinder lovligt afhørt, efter lovlig kald og varsels givelse, anlangende den tvistighed sig havde tildraget, imellem Jens Jensen og Niels Jørgensen både af Kalvslund, deres stolestand i Kalvslund Kirke.

Da for retten fremkom Tygge Jacobsen af Kalvslund, barnefødt i den gård, som (Niels) [1] forne Jens Jensen nu påbor og kunne mindes i 50 år, da boede der en mand på det sted, som Jens Jensen nu påbor ved navn Hans Simmensen, som stod ulåst og upåkæret i den stolstand vest ved gulvet, som før til Jens Jensens gårdspart, og efter før benævnte Hans Simmensen, kom en mand ved navn Anders Christensen og boede på samme part gård, som stod ulåst og upåkæret, vest ved gulvet i samme stol, som før til samme part gård.

Nok vinder forne Tyge Jacobsen, at samme var vitterligt, at siden sidste afvigte krigstid, da har de mænd, nemlig Oluf Jensen, nu boende i Knorborg, som straks efter krigstiden boede på den gårdspart, som Jens Jensen nu påbor, og Niels Nielsen som og tilforn havde boet på den gårdspart, haft tvistighed med Søren Andersen Ladefoged, som boede på den gård, Riberhuses stavn, og har vi ældste mænd i sognet, lignet og sagt dem imellem i kirken — , hvorpå Tyge Jacobsen inden tinge bad sig så gud til hjælp, så i sandhed at være, som foreskreven står og ydermere fuldkommen vinder Jens Jensen gulvstanden til sin gårdspart, som han nu påbor.

Hans Christensen var født i Kalvslund og kunne huske 40 år tilbage, da bl.a. han bekræftede Tyge Jakobsens vidneforklaring i stolestadestriden 1694.

For retten fremkom Niels Jørgensen og begærede sine indstævnede vidner afhørt:

Hvorpå for retten fremkom Carl Christensen af Kalvslund ved hellig hans ed efter loven vandt, at -- og hørte udi Kalvslund Kirke, søndagen d. 8. efter trinitatis den 29. juli sidst, så jeg at Niels Jørgensen kom ind i kirken, og Jens Jensen stod i kirken, ved gulvet i sin stol, da lagde Niels Jørgensen sig under i stolen for ved Jens Jensen, og Jens Jensens både (begge) arme lå på stol linen (lænet), og Niels Jørgensen rejste sig op imellem Jens Jensens arme, og Jens Jensen ville ikke lade Niels Jørgensen stå ved gulvet, men greb Niels i håret med både (begge) hænder, og blev sangen stilt i kirken og præsten vendte sig for alteret og spurgte, hvad der var på færde. Lige det samme vinder Jep Jensen i førnævnte Kalvslund, således i sandhed at være, som for hvert sit står, hvorpå de end og gjorde deres -- komst (?) ed.

Nok tilspurgte Niels Jørgensen førnævnte Carl Christensen og Jep Jensen, hvis de så og synet straks da de kom hjem af kirken på ham, de det nu og ville (?) for retten bekende, hvorpå de endog ved ed -- de deres sandhed, således, at de så 3 små pletter for i sit hoved, huden var af, men hvor han det samme havde bekommet ved de ikke, videre end han selv sagde, at Jens havde det gjort i kirken.

Nok for retten fremkom Christen Pedersen af Kalvslund, og Niels Pouffvelsen af Ravning, og Morten Pedersen af Hjortvad, og vandt, de intet vidste videre at vinde i den sag, end at de så -- at Jens Jensen og Niels Jørgensen trykkedes og ris -- mod hverandre i stolen i kirken samme søndag, hvorpå de gjorde deres hellige (?) hånds ed, Jens Jensen til tilspurgte her for retten forbemeldte vinder, om de nøjagtig i kirken, havde fornemmet at han havde andet bestilt eller begrundet (?) imod Niels Jørgensen, end om forbemeldte uden stolestaden som førnævnte Jep mod retten kan tilføje, hvortil de alle så mange indst (?) af et hår, hvor da -- begærte Niels Jørgensen tingsvinde herefter, og Jens Jensen begærede genpart.

For retten afhjemlet i dag Peder Madsen og Peder Lauritzen både af Kalvslund at de haver bruglige (?) her for retten med 8. og 14. dages måned og 6 ugers kald og varsel, indstævnet i retten til Kalvslund Herredsting, Niels Jørgensen af Kalvslund for tiltale, spørgmål, vinder på at høre, og hvis -- udreder (?) efter kan følge til sagens uddrag, og med 14 dages lovlig kald og varsel, indstævnet til førnævnte ting, Carl Christensen, Jep Jensen, Tyge Jacobsen, Hans Christensen, Jørgen Jørgensen, Jing Anders kone, Niels Jørgensen, Johanne Christens, Hans Salmonsen, alle af Kalvslund, Nis Pedersen af Ravning, Jørgen Andersen, Tøgger Nielsen, Nis Pedersen, Niels Olufsen i Hjortvad, Elsa Lauris' i kroer, for deres sandhed at vinde, til førnævnte ting.

Datum Vimtrup, d. 24. aug. 1694. Asmus Röpstorf.

For retten i dag afhjemler Hans Hansen og Thammes Nielsen, både af Kalvslund, at de haver given Jens Jensen i Kalvslund 8. og 14. dages kald og varsel, til Kalvslund Herredsting, for vinder på at høre, og i lige kald og varsel gav Carl Christensen, Jep Jensen, Lauritz Mortensen, Christen Pedersen, Jørgen Jørgensen i Kalvslund, Niels Pedersen i Hjortvad, og Morten Pedersen ibidum, Nis Pedersen i Ravning, for deres sandhed at vinde, til førnævnte ting.

Vimtrup d. 20. aug. 1694. Asmus Röpstorf.

(Fremkom Carl Christensen af Kalvslund, født i Kalvslund og kunne mindes i 40 år).

Fremkom Nis Petersen (Kalvslund eller måske fra Hjortvad), født i Kalvslund sogn i Ravning og kunne mindes i 40 år og bekræftede ved ed den foregåendes vidne.

Endvidere fremkom for retten Jørgen Andersen i Hjortvad, samme sted født, og kunne mindes i 50 år og bekræftede ovennævnte ved ed og ydermere vidnede Jørgen Andersen at han nogle gange med de ældste og sognemændene i salig hr. Bertels og hr. Pouls præstetider har vidnet dem imellem om samme stolestade i Kalvslund Kirke, således som nu er vidnet.

Vidnede også bl.a.:

Niels Pouffvelsen, Ravning,
Morten Petersen, Hjortvad, osv. —
Johanne Poulsdt., Christen Pedersen Tyboes kone i Villebøl, vidnede og kunne huske 40 år tilbage.
Jep Jensen Stenderup, skal også have boet på gården, straks efter krigen.
Peter Lauridsen Skrædder.

  1. der mentes Niels Nielsen eller Niels Lauritzen

Affotografering mangelfuld, der skal læses korrektur.