Kalvslund 1867 Søren Olesen forlig
Gustav Adolph Honnens, hans kongelige majestæts kammerjunker, herredsfoged og skriver i Ribe Herred gør vitterligt; år 1867 den 6. august eftermiddag kl. 6 blev Ribe Herreds fogedret i den ordinære fogeds embedsforfald sat og holdt af hans af amtet konstituerede fuldmægtig cand. jur. Ramsing med vidnerne sognefoged C. N. Knudsen af Kalvslund og kontorist Thomsen af Ribe på gårdmand Søren Olesens bopæl i Chr. P. Axelsens gård i Kalvslund, for ifølge begæring af prokurator Ferslev i Ribe at foretage arrest på Søren Olesens ejendele til sikkerhed for et beløb af 500 rd., som han som selvskyldnerkautionist for værtshusholder Mads Nielsen i Ribe på 2 panteobligationer var bleven skyldig til particulier Ullerichs dødsbo.
Rekvirenten mødte ved exam. jur. Thørring, der fremlagde fuldmagt og rekvisition af dags dato med 6 bilag.
Den fremlagte fuldmagt og rekvisition er sålydende:
Fuldmagt [redigér]
Til … ansvar og i mit forfald at give møde under den af mig rekvirerede arrestforretning hos gårdejer Søren Olesen i Kalvslund befuldmægtiger jeg herved exam. jur. Thørring.
Rekvisition [redigér]
Gårdejer Søren Olesen i Kalvslund har in solidum med Mads Peder Hansen i Skovshøjerup ved Odense forpligtet sig som selvskyldnerkautionist for værtshusholder Mads Nielsens skyld til afdøde particulier Ullerichs i Ribe efter reverser af 15. sep. 1862 og 20 s. m. for … 200 rd. og 100 rd., og ligeledes er han selvskyldnerkautionist in solidum med Tobis Nielsen i Skærbæk for ovennævnte debitors skyld til Ullerichs efter revers af 15. sep. 1862 stor 200 rd.
De nævnte reverser, der tilhører Ullerichs bo vedlægges. Ligeledes vedlægger jeg 3 opsigelser, der med 3 måneders varsel er forkyndte for kautionisten Søren Olesen, til hvem skifteretten i Ullerichs bo foreløbig agter at holde sig, for Mads Nielsens skyld efter reverserne, det må dog i øvrigt reserveres sig sin ret såvel til hoveddebitor som til medkautionisterne.
Da man nu har grund til at nære mistillid til Søren Olesen og hans vederhæftighed, skulle jeg på skifterettens vegne og efter dens begæring, hermed ærbødigst tillade mig, at anmode deres højvelbårenhed på foged om, at begive dem med mig til Søren Olesens bopæl i Kalvslund, og såfremt ikke berigtigelse eller sikkerhedsstillelse finder sted, foretage arrest i hans faste og løse ejendele, af hvad navn nævnes kan, samt i hvad han i øvrigt ejer til betryggelse og sikkerhed for Ullerichs bos ovennævnte tilgodehavende efter reverserne, i alt 500 rd. med renter 6 % fra 15. juni 1864 af 400 rd. og 6 % renter fra 20. juni 1864 af 100 rd., der til dato udgør henholdsvis 75 rd. 2 m. 6 sk. og 18 rd. 4 m. 8 sk., samt videre påløbende renter til betaling sker, og endelig denne forretnings bekostninger.
Fremlagt i Ribe Herreds fogedret den 6. august 1867. C. A. Ramsing kst. fm.
[redigér]
De fremlagte 6 bilag er følgende:
(affotografering mangler)
[redigér]
Dags dato har vi edsvorne stævningsmænd for Kalvslund sogn indfundet os på Søren Olesens bopæl og i hans fraværelse forkyndt denne opsigelse for hans folk, karl og pige, J. Pedersen og Karen K. Nielsen, som lovede derom at underrette ham, når han kommer hjem, hvilket herved bevidnes i kraft af vor aflagte ed under vore hænder og segl.
Kalvslund den 9. maj 1867.
Opsigelse [redigér]
Den kapital 100 rd., nævnes et hundrede rigsdaler rigsmønt, med vedhængende renter, som værtshusholder Mads Nielsen i Ribe skylder til afgangne F. F. Ullerichs efter forskrivning af 20. sep. 1862, med selvskyldnerkaution af Mads Peder Hansen, Skovs Højrup ved Odense og Søren Olesen i Kalvslund, opsiges herved debitor og selvskyldnerkautionister til udbetaling om 3 måneder til skifteretten i kreditors dødsbo.
Om denne opsigelses lovlige forkyndelse udbedes … vidnernes attest her påtegnet meddelt.
[redigér]
Dags dato har vi edsvorne stævningsmænd for Ribe købstad forkyndt foranstående opsigelse på værtshusholder Mads Nielsens bopæl for ham selv personlig og i hans eget påhør, hvilket herved bevidnes under vore hænder og segl i henhold til den af os inden retten aflagte ed.
Ribe den 29. januar 1867.
[redigér]
Dags dato har vi edsvorne stævningsmænd for Brenderup sogn indfundet os på Mads Peder Hansens bopæl i Skovshøjerup ved Middelfart og lovlig forkyndt denne opsigelse, hvilket herved bevidnes under vore underskrifter og segl.
Mads Peder Hansen har personlig og i eget påhør modtaget forkyndelsen.
Brenderup den 13. maj 1867.
[redigér]
Dags dato har vi edsvorne stævningsmænd for Kalvslund sogn indfundet os på Søren Olesens bopæl og i hans fraværelse forkyndt, denne opsigelse for hans folk, karl og pige, J. Pedersen og Karen K. Nielsen, som lovede derom at underrette ham, når han kommer hjem, hvilket herved bevidnes i kraft af vor aflagte ed under vore hænder og segl.
Kalvslund den 9. maj 1867.
Opsigelse [redigér]
Den kapital 200 rd., nævnes to hundrede rigsdaler rigsmønt, med renter, som værtshusholder Mads Nielsen i Ribe skylder afgangne particulier F. F. Ullerichs i Ribe efter forskrivning af 15. sep. 1862, med selvskyldnerkaution af Tobias Nielsen i Skærbæk og gårdejer Søren Olesen i Kalvslund, opsiges herved debitor og selvskyldnerkautionisterne til udbetaling om 3 måneder til skifteretten i kreditors dødsbo.
Om denne opsigelses lovlige forkyndelse udbedes stævnevidnernes attest her påtegnet meddelt.
[redigér]
Produceret i det kgl. Hviding-Rangstrup Herredsfogderi den 29. juni 1867.
Fremlagt i Ribe Herreds fogedret den 6. august 1867. C. A. Ramsing kst. fm.
[redigér]
Han opgjorde derefter fordringen således:
Hovedsum efter reverserne 500 rd.
… … … (forkortet)
I alt 621 rd. 3 m. 14 sk.
[redigér]
Hvorefter han begærede forretningen fremmet i henhold til rekvisitionen.
Reqvisiti hustru var tilstede og blev opfordret til at betale det opgjorte beløb eller stille antagelig sikkerhed, men erklærede, at hun ikke så sig i stand dertil.
På fogedens opfordring blev derefter reqvisiti ejendele registrerede og af vidnerne vurderede således.
|
|
Endvidere registreredes reqvisiti fate ejendom gården matr. № i Kalvslund af hartkorn 3 td. 1 skp. 1 fjk. 2 alb., hvorpå reqvisitus har adkomst af 23. oktober 1857, denne ejendom vurderedes af vidnerne til 5.000 rd. Udi de således registrerede genstande og den faste ejendom blev derefter af fogeden dekreteret lovlig arrest og beslag at være sket, på rekvirentens an- og tilsvar og under forbehold af enhvers bedre ret og prioritet og blev rekvisits hustru gjort bekendt med betydningen af det således passerede.
Rekvisits hustru nægtede på fogedens opfordring at underskrive protokollen.
Forretningen blev derefter oplæst, underskrevet og sluttet. Fogedretten hævet.
[redigér]
Samme dags aften kl. 10 blev Ribe Herreds fogedret på ny sat og holdt i Kalvslund Kro i den ordinære fogeds embedsforfald af hans af amtet konst. fuldmægtig, cand. jur. Ramsing, med vidnerne sognefoged C. N. Knudsen og kontorist Thomsen, for at kontinuere foranstående arrestforretning.
Søren Olesen og exam. jur. Thørring var tilstede og indgik følgende forlig:
Søren Olesen, der erkendte fordringens rigtighed og frafaldt arrestens justifikation, forpligter sig herved til inden 14 dage fra dags dato skadesløst at indbetale til rekvirenten på hans bopæl det beløb i alt 21 rd. 3 m. 14 sk., hvorfor arrest er effektueret.
Til bevis for forligets indgåelse underskreves protokollen af parterne.
Forretningen blev herefter sluttet. Fogedretten hævet.
[redigér]
Dets til bekræftelse under hånd og embedssegl. Ribe Herreds kontor den 23. august 1867.
Noter[redigér]
№ 14-15. Statens Arkiver: billedviser album