Topografi 1864 Hviding Herred
Indholdsfortegnelse
Det sydvestligste i Haderslev Amt, omslutter flere større og mindre dele af Ribe Amt, og omgives af Vesterhavet, Riberhus Birk, Frøs, Gram og Nørre-Rangstrup herreder, Løgumkloster Amt og Lø Herred med Ballum Birk. Til herredet hører en del af den i Vesterhavet beliggende ø Rømø.
Herredets fladeindhold er 54/10 kvadrat mil, hvori er indbefattet de til Løgumkloster Amts Fogderi Skærbæk hørende ejendomme i Brøns, Vodder, Skærbæk, Arrild og Roager sogne. Det omfatter dele af sognene Hviding, Roager, Spandet, Højrup, Vodder, Rejsby, Brøns, Skærbæk, Arrild, Vester-Vedsted og Seem, samt af Ribe Domkirkes Landsogn og af øen Rømø. Med undtagelse af statsskoven Lindetskov, 727 tdr. land á 260 kvadrat roder, er herredet aldeles blottet for skov, har lette og sandede jorder, der dog ofte er blandede med ler; betydelige uopdyrkede hede- og kærstrækninger findes i herredet, især i den sydlige del; ved Vesterhavet er gode, men uinddigede marskenge. Indvånernes antal var efter den sidste folketælling 1860: 6.180.
Herredets ordinære plovtal er 1355/6 og ekstraordinære plovtal 154. Skattearealet er 14.848 tdr. med en taksationsværdi af 1.433.460 rd. I 1859 havde herredet 13 jordbrug større end én helgård, 11 præstegårde, 431 gårde samt 452 huse med jord og 153 huse uden jord. De til Løgumkloster Amt hørende ejendommes antal var 13 gårde og 22 huse.
- Hviding Sogn
- Roager Sogn
- Spandet Sogn
- Højrup Sogn
- Vodder Sogn
- Rejsby Sogn
- Brøns Sogn
- Skærbæk Sogn
- Arrild Sogn
Foruden fornævnte sogne, hvoraf den overvejende del er slesvigsk, hører endvidere til Hviding Herred dele af efternævnte 4 i Sønderjylland beliggende sogne, i hvilke den overvejende del er kongerigsk, hvorfor de her kun omtales, forsåvidt de slesvigske dele angåer, medens de i deres helhed er omhandlede i beskrivelsen over kongeriget.
Den slesvigske del af disse 4 sogne hører under Haderslev Amt, Hviding og Nørre-Rangstrup Herreders jurisdiktion (Toftlund), Haderslev Vesteramtstuedistrikt (Haderslev), Vesteramts Husfogeddistrikt (Toftlund) og Gram Fysikatdistrikt (Gram).
Ribe Domkirkes Landsogn[redigér]
Af Øster-Vedsted by 6 gårde.
Indvånere: 40. Hører til Haderslev Amts 25. lægd og til Vester-Vedsted sognefogeddistrikt, men har sit eget fattigvæsen.
Vester-Vedsted Sogn[redigér]
Af Vester-Vedsted by med kirke, præstegård og skole 10 gårde og 12 huse. Af Sønder-Farup med skole 9 gårde, 12 huse. Ialt 19 gårde og 24 huse.
Indvånere 272. Arealet ca. 2.405 tdr. land. Hører til Haderslev Amts 25. lægd og udgør i forening med den slesvigske del af Ribe Domkirkes Landsogn ét sognefogeddistrikt.
Seem Sogn[redigér]
Af Seem by med kirke, 2 gårde. Af Varming by 2 gårde 2 huse. Gården Stavnager 1 gård. Hømlund kro 1 gård. Ialt 6 gårde og 2 huse.
Indvånere: 47. Arealet ca. 1.478 tdr. land. Danner Haderslev Amts 26. lægd og udgør i forening med den slesvigske del af Spandet sogn ét sognefogeddistrikt.
Seem Kirke, der ligger på hertugdømmets grund, er en gammel smuk bygning fra det 12. århundrede, oprindelig opført af rhinlandsk tuf, senere restaureret med mursten, har tårn, korrunding, fladt loft.
Rømø eller Røm Sogn[redigér]
Tremark by med vindmølle 6 gårde og 18 huse. Bolilmark by 6 gårde, 3 huse. Af Kongsmark by 6 gårde, 47 huse. Af Nørre-Tvemark by 1 gård, 5 huse. Af Toftum by 7 gårde, 4 huse. Af Juvre by 5 gårde, 4 huse. Ialt 31 gårde og 81 huse.
Indvånere: 485. Arealet ca. 3.217 tdr. land. Danner en egen kommune under en sognefoged, der ligesom sognefogeden for den kongerigske del af øen fører navn af landfoged og indkræver de kongelige skatter, der indbetales på Haderslev Vesteramtstue. Beboerne er undergivne slesvigsk lovgivning med undtagelse af skolevæsenet, der sorterer under Ribe Amt og bestyres efter kongerigsk lovgivning.
Noter[redigér]
J. P. Trap: Statistisk-topografisk beskrivelse af Hertugdømmet Slesvig. (1864)