Forskel mellem versioner af "1913 Tillæg til politivedtægt for Ribe Købstad"

Skift til: navigering, søgning
m
 
 
(En mellemliggende version af en anden bruger ikke vist)
Linje 97: Linje 97:
 
[[kategori:Ribe Byråds forhandlinger]]
 
[[kategori:Ribe Byråds forhandlinger]]
 
[[Kategori:Ribe Politi]]
 
[[Kategori:Ribe Politi]]
 +
[[Kategori:1913 i Ribe]]

Nuværende version fra 14. apr 2024, 07:59

§ 1.

Alle beværtningslokaler er undergivne politiets og sundhedskommissionens tilsyn.

Intet lokale må herefter tages i brug til sådan næring, forinden det er godkendt af politiet og sundhedskornmissionen i henhold til dette tillægs bestemmelser. Dette gælder også for lokaler, der efter tidligere at have været benyttede til sådan næring tages i brug, efter at en efter politiets og sundhedskommissionens skøn væsentlig ombygning har fundet sted.

Skal et lokale, der benyttes til beværternæring, overgå til en ny til næringen berettiget bruger, kræves ligeledes godkendelse af politiet og sundhedskommissionen, men det er da, for så vidt angår beværtningslokaler, der den 1. januar 1913 alt er taget i brug som sådanne, overladt til de nævnte myndigheder at lempe de i § 2 angivne fordringer efter forholdene i hvert enkelt tilfælde.

§ 2.

De fordringer, der må fyldestgøres af lokaler, der efter § i behøver godkendelse, er følgende:

  1. I ethvert gæstgiveri skal der være mindst et for alle gæster tilgængeligt gæstelokale med en gulvflade af mindst 25 m² indrettes der flere gæstelokaler, skulle disse have en gulvflade af mindst 20 m².
  2. I enhver beværtning skal der være mindst 2 beværtningslokaler, hvoraf gulvfladen i det ene ikke må være under 25 m² og i de øvrige ikke under 20 m².
  3. I de foran nævnte lokaler må spanske vægge eller lignende skillerum kun anbringes vinkelret på lokalets vægge og således, at de ikke berøve dette nogen tilgang af lys eller luft; de må ikke have nogen større højde over gulvet end 2 m, og der skal stedse i lokalet blive et sammenhængende rum af mindst 20 m² størrelse, frit for alle adskillelser. Dele af lokalet, som udskilles på nævnte måde, må ikke dækkes af portiérer eller lignende.
    Loftshøjden i samtlige gæstelokaler skal være mindst 3 m.
    I ethvert gæstelokale skal der være tilstrækkelig adgang for dagslys; intet gæstelokales vinduesareal må være under ⅙ af lokalets gulvareal, og mindst ⅓ af det pligtige vinduesareal skal være til at åbne til det fri, såfremt der ikke på anden hensigtsmæssig måde er sørget for fornøden ventilation.
  4. I alle beværtningslokaler skal gulvet være af eller beklædt med et for fugtighed uigennemtrængeligt stof; væggene skulle i mindst 2 m højde være til at afvaske. Dog kan der i enkelte tilfælde af dekorative hensyn afviges fra dette krav. Lofter, der ikke kunne afvaskes, skulle hvidtes 2 gange årlig og i det hele holdes rene.
  5. I intet til en beværtning hørende lokale må gulvet ligge under det tilgrænsende terræns niveau; ej heller må beværtninger indrettes i etager, som ikke fyldestgør bygningslovens forskrifter om beboelsesrum.
  6. Beværtningslokaler må kun indrettes i forhuse eller i forhuse og dermed sammenbyggede side- eller baghuse, såfremt samtlige beværtningslokaler udgør en sammenhængende lejlighed.
  7. Til fjernelse af fordærvet luft skal der på politiets og sundhedskommissionens forlangende træffes sådanne foranstaltninger, som nævnte myndigheder give anvisning på.
  8. Til ethvert gæstgiveri og enhver beværtning skal der høre et bekvemt beliggende køkken med mindst 20 m² gulvflade og et spisekammer med mindst 6 m² gulvflade; loftshøjden bør ikke være under 2,5 m. Samtlige lokaler skulle have vægge, der kan afvaskes, eller hvis de har hvidtede vægge og loft, skal disse hvidtes mindst 2 gange om året; gulvene skal være al sammenpløjede brædder eller fliser i cement.
    De førnævnte lokaler kunne anbringes i kælderetager, når de benyttede rum fyldestgør de fordringer, som bygningslovgivningen stiller til beboelseskældre.
  9. Ved enhver beværtning skal der forefindes det fornødne antal wc og pissoirer. Står disse i umiddelbar forbindelse med beværtningslokaler, skal de være adskilt fra disse ved et forrum med selvlukkende døre og i øvrigt i enhver henseende - særlig også med hensyn til pissoirudskylning, beliggenhed og adgang til lys og luft - indrettes efter politiets og sundhedskommissionens forskrifter.
§ 3.

Såfremt lokaler, der inden dette tillægs ikrafttræden med lovlig adkomst er tagne i brug til beværtningsdrift, vise sig at frembyde mangelfulde forhold med hensyn til sundhed og renlighed, kan politiet og sundhedskommissionen forlange foretaget forbedringer af sådanne forhold, og såfremt de ikke lade sig fyldestgørende udføre, forbyde brugen af lokalerne til beværtningsdrift.

§ 4.

Beværtningslokaler med tilhørende økonomirum, wc, latriner og pissoirer skat holdes tilbørlig rene,

§ 5.

Beværtningslokaler med dertil hørende økonomirum må ikke benyttes til natteophold.

§ 6.

Ethvert beværtningslokale, hvori besøgende opholde sig, skal, når dagslyset svigter, i rummets hele udstrækning være rigelig oplyst med kunstig belysning.

§ 7.

Ethvert gæstgiveri skal have mindst 4 soverum med mindst 6 senge. Soverummene skal have en højde af mindst 2,5 m, 8 m³ luftrum pr. soveleje og være forsynede med vinduer til at lukke op. Opadvendende tagvinduer anses i disse rum ikke for fyldestgørende.

For så vidt gæstgiveriet indeholder beværtningsrum, er bestemmelserne i foranstående paragraffer gældende for disse.

Ingen ejendom må tages i brug til gæstgiveri og herbergeri, førend det er godkendt af politiet og sundhedskommissionen.

§ 8.

Offentlige beværtningssteder og andre forretninger, hvori spise- og drikkevarer er genstand for offentlig forhandling til fortæring på stedet, eller hvor forhandling eller uddeling af stærke drikke finder sted, skal holdes lukkede fra kl. 11 aften til kl. 5 morgen, og der må i denne del af døgnet ingen beværtning, udskænkning eller handel finde sted, og ingen gæster indlades eller opholde sig på slige steder. Politimesteren kan dog give enkelte beværtere tilladelse til at holde beværtningslokalerne åbne til kl. 12 nat, når kommunalbestyrelsen i hvert enkelt tilfælde meddeler samtykke dertil; sådan tilladelse kan dog kun gives for et år ad gangen, imod at der til kommunens kasse betales en afgift på 120 kr., der erlægges, inden tilladelsen benyttes.

Politimesteren kan undtagelsesvis meddele enkelte beværtere tilladelse til en enkelt aften at holde beværtningslokalerne åbne efter kl. 11 aften.

Under særegne omstændigheder kan politiet bestemme, at alle eller nogle af de offentlige beværtningslokaler skal holdes lukkede fra et tidligere tidspunkt af døgnet.

Bestemmelsen i denne paragrafs første stykke skal ikke være til hinder for beværtning af rejsende i hoteller og gæstgivergårde udenfor de almindelige beværtningslokaler samt på jernbanestationer, eller for afholdelse af sluttede selskaber, baller og deslige. På hoteller og gæstgivergårde i særskilte lokaler. Dog kan særlig tilladelse til også at benytte de almindelige beværtningslokaler gives af politiet.

§ 9.

offentlige beværtningssteder må der ikke udskænkes berusende drikke til personer under 18 år eller til kendelig berusede, ej heller til personer, der nyder fast fattigunderstøttelse eller er anbragte på kommunens eller nabokommunens fattiggårde. Værten er ansvarlig for, at ingen beruset person forlader hans lokale uden tilstrækkelig ledsagelse.

Det er forbudt at forhandle stærke drikke fra automater, undtagen hvor automaten er anbragt i beværtningslokaler, og udfordres hertil politimesterens tilladelse.

Værten må ikke tilstede eller tåle, at arbejdsløn eller hyre udbetales i hans Lokaler.

§ 10.

Værten må ikke mod politiets forbud foranstalte eller tåle nogen afbenyttelse al beværtningslokalerne, der medfører forstyrrende støj for andre af husets beboere eller for omboende.

Politiet kan forbyde enhver beværtningsdrivende til hjælp i de lokaler, hvor gæster opholde sig, at benytte anden kvindelig medhjælp end sin hustru og egne voksne døtre.

§ 11.

I beværtningslokaler må intet foretages, som strider mod orden og sømmelighed, og værten skal, for så vidt det står til ham, sørge for, at det ikke sker.

Ingen må i beværtningslokaler gøre sig skyldig i voldsom eller støjende adfærd, hvorved andre gæster, værten eller dennes personale fortrædiges, eller andre al husets beboere eller omboende forstyrres. Har slagsmål eller anden betydelig uorden fundet sted, er værten, når det forlanges al politiet, pligtig straks at lukke beværtningen for den dag.

§ 12.

Det er forbudt at spytte på gulvet i beværtningslokalerne, i hvilke der skal forefindes spyttebakker, der daglig skal vaskes.

Personer, der lide al smitsom sygdom, hudsygdom eller væskende sår, må ikke benyttes til betjening al gæster eller tilberedning af mad for disse.

§ 13.

Enhver gæstgiver og hotelvært er pligtig at føre en fremmedbog, som autoriseres af politiet, der bestemmer skemaet.

Denne fremmedbog skal forevises for politiet, så ofte det forlanges.

En udskrift al denne fremmedbog for den foregående dag afleveres til politiet hver morgen inden kl. 10.

§ 14.

Foranstående bestemmelser skulle ops]as under glas i ethvert offentligt bevætningslokale på værtens bekostning.

§ 15.

Dette tillæg træder i kraft den 1. januar 1913.

Fra samme dato ophæves bestemmelserne i § 69-73 i den under 9. marts 1906 af Ribe Stiftamt i henhold til Justitsministeriets skrivelse af 17. januar s. år stadfæstede politivedtægt for Ribe Købstad.

Ribe Byråd, den 11. november 1912.

Bruun C. Rosenstand C. N. Termansen Bodil Høyer
N. J. Dahl Henrik Jensen L. Rasmussen A. Jepsen
J. Daugaard Peters A. J. Andersen Niels Hansen

Således udfærdiget i henhold til den mig ved Justitsministeriets skrivelse af 22. ds. meddelte bemyndigelse med tilføjende, at tillægget træder i kraft straks.

Ribe Stiftamt, den 25. januar 1913. Stemann