Obbekærkanalen 1875 interessentskabskontrakt

Version fra 22. aug 2011, 18:28 af Hp (diskussion | bidrag) Hp (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Udskrift af Ribe Herreds Landvæsenskommissions protokol.


År 1875 den 15. april, formiddag kl. 9 blev en ved Ribe Stiftamts skrivelse af 15. februar d. år anmeldt landvæsenskommission, bestående af herredsfoged Gjern, som formand og landvæsenskommissær løjtnant Fabricius og gårdejer Th. Vindfeld, sat i Obbekær for ifølge begæring af Det danske Hedeselskab på vedkommende interessentskabs vegne at afgøre alle de stridsmål, som måtte opstå i anledning af et påtænket anlæg af en vandingskanal på nordre side af Fladså og Ribe Å, mellem den preussiske grænse og Tved byskel.

Formanden fremlagde:

  1. Skrivelse fra Ribe Stiftsamt af 15. februar d. år sålydende.
  2. Skrivelse af 5. februar d. år fra det samme Hedeselskab til Ribe Stiftsamt, sålydende.
  3. En interessentskontrakt for Obbekjær Kanalen sålydende.

Interessentskabskontrakt for Obbekjær Kanalen

Vi undertegnede grundejere i Fole og Seem sogne, Ribe Herred, Ribe Amt, erklærer herved, at vi ville danne et interessentskab med det formål at anlægge og vedligeholde en af det Danske Hedeselskab projekteret vandingskanal, der skal optages fra Fladså tæt østen for den preussiske grænse, og føres på nordre side af denne å og af Ribe Å til Tved byskel.

I det her omhandlede kanalanlæg er indbefattet de arbejder, der ville være at udføre ved den såkaldte Svanekjær Strøm, igennem hvilken en del af spildevandet fra kanalen vandingsarealer skal ledes ud til Ribe Å; disse arbejder er nedenfor nærmere omtalte.

Med hensyn til kanalanlæget og dets vedligeholdelse, udgifternes og vandets fordeling og det øvrige forhold imellem os interessenter i anledning af kanalanlæget vedtager vi herved følgende.

De arealer, som hidindtil er blevne vandede ved hjælp af det stemmeværk, som er anbragt i Fladså, tæt ved dens udløb i Gels Å, skulle for fremtiden vandes fra kanalen.

For hver part vand, som skal benyttes til vanding af disse arealer, skal der til kanalens og de med denne forbundne anlægs første udførelse kun betales halvt så meget, som der skal erlægges for hver part vand til det øvrige areal. Derimod skal udgiften til den fremtidige vedligeholdelse af kanalen og de med denne forbundne anlæg fordeles i samme forhold som vandet.

I det der ved en part vand forstås '1/n' af den vandmasse, som kanalen fører ved dens udmunding i åen med fradrag af vandsvindet på kanalens hele længde, hvor 'n' betyder det hele antal af vandparter, bliver der følgende fordeling af vandet, og udgifterne til kanalens anlæg og af udgifterne til dens vedligeholdelse:

(skema over 11 interessenters vandparter og anpart af udgift udeladt her)

Interessenterne skulle modtage vandet ved hovedkanalen og bekoste selv hver især for sit vedkommende de fornødne tilledningsrender til deres ejendomme.

Af disse ledninger skal her anføres:

(resten udeladt her)

Noter

№ 20-199. Album