Kalvslund 1711 Villads Jørgensen slagen af Jes Jepsen
Ridefogeden producerede en stævning som han begærede måtte blive aflæst og i protokollen indført, og at varselsmændene edlig måtte foretages:
Dernæst fordrede ridefogeden hvorledes en af kongens majestæts fæstebønder Villads Jørgensen i Kalvslund skal være for nogen tid siden slået af Jes Jepsen i Kalvslund, hvorpå han også af 6 mænd og rettens betjente er blevet synet, og var ridefogeden begær af rettens middel af samme 6 synsmænd måtte blive indkaldt for retten og edlig afhjemle deres forretning som og skete.
Ridefogeden lader Jes Jepsen i Kalvslund lovlig indkalde for retten vedrørende den store overlast som han skal have sidst gjort Villads Jørgensen i Kalvslund, tillige med for alt hvad videre af samme sag kan følge, nemlig kongens majestæts fæstegods forringning og hans kgl. maj. os alle forelagde lovens hårde undertrædelse store bekostnings fordragelse med rettergang og gebyr kgl. majestæts fæstebønders iver og smerte, tidsspilde og forsømmelses oprejsning.
Altså gives Jes Jepsen i Kalvslund på kgl. majestæts og rettens vegne hermed 14 dage, måned og 6 ugers lovlig kald og varsel for mig i retten at møde 11. sep. til at omhøre og besvare hvad klagemål og irettesættelse ridefogeden har at indføre mod Jes Jepsen, item imod denne forretning, syns og afhjemling og til sagens uddrag hvor da med sag på alle lovlige midler skal omgås.
28. aug. 1711 læst på Kalvslund Herredsting med opholdne fingre og helligånds ed afhjemlet Lars Mortensen og Christen Madsen i Kalvslund, at de gav lovlig varsel efter ovenstående stævning.
25. aug. 1711 var herreds- og ridefogeden samt herredsskriver og 6 mænd (Anders Steffensen, Ole Madsen, Simen Persen, Kield Christensen, Mads Detlefsen og Jens Madsen, alle af Tornum) forsamlet i Kalvslund hos Villads Jørgensen i Kalvslund, der samme sted at syne Villads Jørgensen, som var sengeliggende og efter hans egen beretning i går (24. aug.) af Jes Jepsen i Kalvslund skal være slagen i Villads Jørgensens egen toft, som kaldes Aabodztoft, med en tyrekølle og førend samme syn blev foretaget fremsendte herredsfogeden 2 mænd, Mads Detlefsen og Jens Madsen til Jes Jepsen og hans far Jep Jensen om de ville møde og være overværende ved synet, men blev berettet, at sønnen var ikke hjemme og mødte faderen Jep Jensen på sønnens vegne og overværede synet.
Mændene berettede at over Villads Jørgensens isse på hovedet var 3 huller tæt ved hinanden og næsten lige store, samt ved tindingen i den venstre side er en rød plet, som han selv meget ømme, … den er slaget derpå eller ikke kan vi ikke vide, det hele hoved er ganske ridsen og befandtes han meget svag.
På spørgsmål til Villads Jørgensen svarede han såfremt han ved døden skulle afgå, var ingen anden hans banemand end Jes Jepsen.
For retten 4. sep. aflagde synsmænd ed. På synet gav Jep Jensen last, formedelst en del af synsmændene var besvogret med Villads Jørgensen. Ridefogeden begærede, at han skulle give dem navn. Jep Jensen svarede, at det var Anders Steffensen, som var besvogret med Villads Jørgensen. Ridefogeden var i den forhåbning, at synsmændene var gyldige, såsom de er udmeldt af rettens middel, og ikke af ham selv, var derfor af sættedommer begærende en kendelse, om synet i dag måtte afhjemles eller ej.
Sættedom blev heri kendt, eftersom Anders Steffensen ud af rettens middel for gyldig er antagen, kan han ikke kende ham under, derfor bør synet afhjemles.
Ridefogeden begærede tingsvidne i lige måde Jep Jensen i Kalvslund, hvilket blev dem tilstedt.
Herredsfogeden har i dag 3 gange råbt, om Villads Jørgensen og Jes Jepsen i Kalvslund var tilstede og i den sag som for nogen tid siden var her for retten er gjort anhængig, lovlig af actor agter at prosekere og udføre, men ingen mødte.
Dernæst blev oplæst et skriftligt indlæg af ridefogeden, som tager Villads Jørgensen (kgl. majestæts fæstebonde) i forsvar.