Topografi 1864 Skodborg Sogn

Skift til: navigering, søgning

Omgivet af den syd for Kongeåen liggende del af Vamdrup sogn samt Jels og Skrave sogne og af Nørrejylland. Kirken midt i sognet, 3 mil sydvest for Kolding og 3½ mil nordøst for Ribe.

Arealet, ca. 6.987 tdr. land, hvoraf den slesvigske del er ca. 5.688 og den kongerigske del 1.299 tdr. land, er temmelig fladt, med ikke ubetydelige, for en stor del af birketræer bestående rester af den store Farrisskov i den sydlige del. Jordsmonnet er i den sydlige del af muldet og sandmuldet beskaffenhed med lerunderlag, hvorimod jorderne i den nordlige del er mere sandede med grusunderlag. Grænsen mod Nørrejylland dannes af Skodborgå eller Kongeåen, der omgivet af gode enge optager tvende sydøst fra gennem sognet løbende mindre vandløb. Sognets kongerigske dels htk. er 56¾ td. ager og eng, 1 fjk. sksk. og 4 tdr. msk.

I sognet:

  1. I den slesvigske del: en del af byen Skodborg med kirke, præstegård, skole og kro, byen Sludstrup med skole og Lundsgård Vandmølle, samt byen Fårekrog. I alt 67 gårde og 104 huse, hvoraf den større del udenfor byerne.
  2. I den kongerigske del: af byen Skodborg 1 vindmølle, 1 kro med brændevinsbrænderi, 16 gårde og 47 huse.

Indvånere: 1.475, hvoraf slesvigske 1.066 og kongerigske 409. Jordbrug er hovederhvervet; nogen bifortjeneste haves ved skovarbejde.

Sognet er det eneste i Frøs Herred, der i gejstlig henseende hører under Slesvig Stift, Haderslev Provsti. Skole- og fattigvæsen sorterer under Haderslev Amt og bestyres efter slesvigsk lovgivning. Præstekaldet besættes umiddelbart af kongen. Præstekaldets indtægter har efter en gennemsnitssum af 10 år været ca. 2.000 rd.

  1. Sognets slesvigske del hører under Frøs og Kalslund Herreders jurisdiktion (Rødding), Haderslev Vesteramtstuedistrikt (Haderslev), Vesteramts Husfogeddistrikt (Toftlund), Gram Fysikatdistrikt (Gram). Danner Haderslev Amts 4. og 5. lægd. Udgør i forening med den til Slesvig hørende del af Bastrup by i Vamdrup sogn ét sognefogeddistrikt. I Skodborg bor en oppebørselskontrollør for brænderiafgiften.
  2. Sognets kongerigske del hører under Ribe Amt, Ribe Herreds jurisdiktion (Ribe), Ribe Amtstuedistrikt og Ribe nordre Lægedistrikt; 3. valgkreds. Det danner Ribe Amts 3. lægd. Udgør et sognefogeddistrikt.

Kirken, der oprindelig har været rundbuet, har endnu sit gamle skib af kampesten med senere indsatte spidsbuede vinduer. Et gammelt rundbuet dørparti fra kirkens sydside med to søjler på hver side er nu anvendt som indgang til sakristiet. I året 1860 er kirken ved bygningsinspektør Winstrup udvidet med to korsfløje, samt forsynet med et spir over korset og et lidet klokkehus over vestenden af kirken. Samtidig er et nyt loft indlagt. Bjælkerne er synlige og dekorerede med simple profileringer på kanterne og en lignende liste langs midten af den underste flade. Loftet derover af brædder, som ligeledes er synlige. Prædikestol og stolestader nye. Gammel døbefont af granit. Alter fra Christian 4.'s tid. Ret godt orgel. Kirkens skib har den ejendommelighed, som findes ikke sjælden i disse gamle granitbygninger, at vestenden er bredere end østenden.

Voldstedet af Skodborghus, castrum Skodburgh, der 1368 belejredes af hertug Henrik, ligger nord for Kongeåen i Vejen Sogn. Det er kun af ringe omfang; der findes nogle murlevninger.

Noter

J. P. Trap: Statistisk-topografisk beskrivelse af Hertugdømmet Slesvig (1864) [1]